Geweest

 • Expositie Els Coppens - Elan Vital

  Museum Jan Heestershuis 6 februari t/m 26 april 2024

  Els Coppens-van de Rijt (1943, Sint-Oedenrode) heeft aan het einde van haar kunstenaarsleven de balans opgemaakt. Van grote invloed op haar werk waren – behalve haar man beeldhouwer Joep Coppens – haar vrouw-zijn en moederschap en haar gezondheid. Maar ook haar leermeesters, waaronder Kees Bol, speelden een grote rol. De sleutelstukken uit haar oeuvre zijn te zien in de overzichtstentoonstelling Elan Vital.

 • Expositie Voor / Na Restauratie in Beeld

  Museum Jan Heestershuis
  30 januari t/m 26 april 2024

  Restauratieatelier Jos van Extel is te gast in in de atelierruimte van het Heestershuis. Restaurateur van Extel neemt een aantal werken uit onze eigen collectie in deze periode onder handen. Zoals hij zelf zegt; “het schilderij wordt opnieuw tot leven gewekt”. Het publiek krijgt hiermee een inkijk in wat er komt kijken bij het behoud van schilderijen.

 • Expositie Kees Bol Terug in het Heestershuis

  Museum Jan Heestershuis
  12 september 2023 t/m 14 januari 2024

  Kees Bol (1916 - 2009) kwam in 1944 graag naar Schijndel voor teken- en schilderlessen van Jan Heesters. En nu is Kees Bol terug in het Heesterhuis. Althans, zijn schilderijen. In deze overzichtsexpositie zijn ruim 60 werken uit zijn oeuvre te zien.

 • Expositie Waar ben ik thuis?

  Museum Jan Heestershuis - Beeldentuin

  In de tuin het Heestershuis staat de vraag Waar ben ik thuis? centraal, letterlijk en figuurlijk. De opgestelde werken hebben allemaal te maken met geborgenheid vinden of geven, je thuis voelen bij jezelf of bij anderen. Ieder op hun eigen wijze staan ze symbool voor een gevoel van veiligheid, vertrouwen, openheid en daarmee tegelijk kwetsbaarheid.

 • Expositie KuBra-Art

  Museum Jan Heestershuis en Beeldentuin
  25 juni t/m 25 augustus 2023

  Kunstenaarscollectief KuBra (kunstenaars uit Brabant) heeft 20 eigenzinnige Brabantse Kunstenaars geselecteerd voor een groepsexpositie in Museum Jan Heestershuis. Zowel in het museum als in de beeldentuin zijn kunstwerken te zien met een grote diversiteit aan stijlen en technieken. Door verscheidenheid verbonden vormt het een verrassend geheel.

 • Jan Heesters in Noord-Afrika

  tot en met 25 augustus 2023

  100 jaar geleden ondernam Jan Heesters een reis naar Noord-Afrika. Deze ervaring inspireerde hem enorm tot het maken van nieuw werk. Een selectie van deze schilderijen en tekeningen is nu te zien in de hal van het Jan Heestershuis.

 • Expositie Atelierroute Schijndel

  Museum Jan Heestershuis
  4 juni t/m 18 juni 2023

  Atelierroute Schijndel is uitgegroeid tot een evenement dat Kunst dicht bij de mensen brengt. Op zondag 4 juni kunt u een kijkje nemen in de verschillende ateliers van de deelnemende kunstenaars. In Museum Jan Heestershuis zijn van elke deelnemende kunstenaar 2 werken te zien. Voor diegene die op 4 juni niet in de gelegenheid is, kan de expositie Atelierroute Schijndel nog tot en met 18 juni in het museum komen bezoeken.

 • Expositie Jan Sonnemans

  Museum Jan Heestershuis
  28 februari t/m 27 mei 2023

  Jan Sonnemans (Sint-Oedenrode 19 februari 1943 – 19 februari 2006) zou in 2023 80 jaar zijn geworden. De expositie is een eerbetoon aan deze bijzondere kunstenaar.

 • Expositie Blauwdruk - Anita Voets

  Museum Jan Heestershuis - Beeldentuin
  14 maart t/m 12 juni 2023

  Anita Voets (1964) ontwikkelde haar beeldhouwvaardigheden (vrij werk en in opdracht) onder andere in het BeeldhouwServiceCentrum te Tilburg. In haar beelden staat de mens en haar mysterie centraal. Het zijn in steen gehouwen en brons gegoten overwegend vrouwelijke, mythologisch getinte wezens.

 • Expositie Meesters van Meierijstad

  Museum Jan Heestershuis
  22 november 2022 t/m 17 februari 2023

  In de expositie Meesters van Meierijstad staan de schilders Pieter de Josselin de Jong en Paul Rink centraal. De expositie bevat onder meer werken uit de gemeentelijke kunstcollectie Meierijstad en niet eerder getoond werk uit particuliere collecties. 

 • (Burge)meesters van Meierijstad kiezen Meesters

  RAADhuis Schijndel
  22 november 2022 t/m 17 februari 2023

  Burgemeester Kees van Rooij en kinderburgemeester Danique Heesakkers hebben een persoonlijke keuze gemaakt uit de gemeentelijke kunstcollectie in het RAADhuis.

 • Expositie Dat Wat Blijft

  Museum Jan Heestershuis
  18 september t/m 7 november 2022

  Kunstenaar Monique Broekman heeft voor haar varende expositie onvergetelijke verhalen en voorwerpen over 2 eeuwen Zuid-Willemsvaart bij elkaar gebracht. De verzamelde en verfilmde verhalen, objecten, schilderijen, borduurwerken en geprinte foto’s op zeildoek zijn dit najaar te zien in Museum Jan Heesterhuis. Ze gaan zo een relatie aan met de historische, museale setting en vertellen zo een nieuw verhaal.

 • Expositie Aanwinsten

  Museum Jan Heestershuis
  1 juli t/m 4 september 2022

  In deze expositie schenken we aandacht aan de aanwinsten die in de loop van de afgelopen jaren zijn toegevoegd aan de collectie, als aankoop of als schenking.
  Museum Jan Heestershuis is op zichzelf een groot geschenk, namelijk de nalatenschap van Jan Heesters aan de gemeente Schijndel. Aan die collectie, bestaande uit zijn eigen inventaris en meubilair, etsen en etsplaten, tekeningen en schilderijen zijn in de loop der tijd nog kunstwerken toegevoegd.

 • Expositie Unit Academie

  RAADhuis
  5 september t/m 12 november 2022

  In het RAADhuis is het werk te zien van een drietal kunstenaars verbonden aan Stichting Unit Academie in Nijmegen. Het UNIT Atelier biedt mensen die vastgelopen zijn in samenleving en onderwijs maar met een beeldend talent een mogelijkheid om zich beeldend en persoonlijk verder te ontwikkelen.
  Deze expositie is tot stand gekomen in samenwerking met documentaire festival Beholders.

 • Expositie Van schoonheid en tegenstelling

  Museum Jan Heestershuis - Beeldentuin
  1 september t/m 31 oktober 2022

  Maaike Sips-Freriks en Pierre van Amelsvoort verwerken beide op een heel eigen manier menselijke houdingen en emoties in hun beelden. Hun streven naar schoonheid uit zich daarbij in tegenstelling.

 • Expositie Kleintjes van Kleijn – Realisme op klein formaat

  Museum Jan Heestershuis
  22 maart t/m 26 juni 2022

  De expositie biedt een rijk overzicht van de realistische schilderkunst van heden ten dage. De gemeenschappelijke deler is het kleine formaat van de schilderijen. Het grootste meet 22x66 cm en het kleinste 12x9,5 cm. Zelfs op dit kleine oppervlak slagen de kunstenaars erin tot in detail nauwkeurig hun waarneming van de werkelijkheid weer te geven.

 • Expositie Maarten Luijk - the Storyteller

  Museum Jan Heestershuis - Beeldentuin
  11 juni t/m 21 augustus 2022

  Maarten Luijk (1957, Oss) noemt zichzelf naast kunstenaar ook storyteller. In zijn beelden vangt hij fragmenten van bijzondere mythes, waarin vaak de relatie tussen de mens en natuur het onderwerp is. Het achterliggende verhaal geeft een extra dimensie aan de beelden.

 • Expositie Zeggingskracht in brons - Peter Adams

  Museum Jan Heestershuis - Beeldentuin
  22 maart t/m 4 juni 2022

  Beelden zeggingskracht geven, dat is de opdracht die Peter Adams (Bladel, 1959) zichzelf stelt. Soms ingetogen, soms uitbundig. Maar altijd zo dat het de kijker raakt. Want een beeld bestaat pas als het emoties in zich draagt waar ieder deelgenoot van kan worden. Of het nou gaat om passie of pijn, vreugd of verdriet, wilskracht of weemoed – het beeld moet spreken.

 • Expositie De Kunst van het Tekenen

  30 november 2021 t/m 30 januari 2022

  De Kunst van het Tekenen, 1 expositie op 2 locaties met illustraties, tekeningen en strips geeft een inkijkje in het creatieve proces van de kunstenaar.

 • Expositie Roel Heijmans

  RAADhuis

  Museum / Kunstcollectie Meierijstad heeft als missie dat iedereen mee kan doen aan kunst en cultuur. In de week van de Toegankelijkheid - 2 t/m 7 oktober - brengen we uit onze collectie het werk van deze bijzondere kunstenaar onder de aandacht.

 • Het RAADhuis toont illustraties

  Van 30 november 2021 t/m 30 januari 2022

  Onderdeel van De Kunst van het Tekenen. Illustraties van Sandra Klaassen, striptekeningen van Henk Wittenberg en Danker-Jan Oreel

 • Expositie Paint a Future

  RAADhuis - eerste verdieping en souterrain
  14 mei t/m 27 augustus 2022

  Paint a Future maakt kinderdromen waar. Paint a Future is in 2000 opgericht door kunstenares Hetty van der Linden. Over de hele wereld schildert ze met kinderen in achterstandsituaties. Ze vraagt de kinderen hun dromen te schilderen, zich voor te stellen dat de schilderskwast een toverstok is waarmee ze hun dromen kunnen waarmaken.

 • Expositie De Kunst van het kiezen

  31 januari t/m 16 maart 2022
  RAADhuis Schijndel

  In de aanloop naar de gemeenteraadverkiezingen 2022 hebben lijstrekkers één kunstwerk uit de collectie uitgezocht voor deze tentoonstelling.

 • Deel uw kanaalverhaal in het RAADhuis

  RAADhuis Schijndel
  30 mei t/m 30 juli 2022

  In de 'Dat WAt Blijft-kanaalkast' zijn een aantal onvergetelijke verhalen en voorwerpen over 2 eeuwen Zuid-Willemsvaart te ontdekken.
  De kast is onderdeel van het varend kunstproject 'Dat wat Blijft' van beeldend kunstenaar Monique Broekman.