Expositie Maarten Luijk - the Storyteller

Museum Jan Heestershuis - Beeldentuin
11 juni t/m 21 augustus 2022

Maarten Luijk (1957, Oss) noemt zichzelf naast kunstenaar ook storyteller. In zijn beelden vangt hij fragmenten van bijzondere mythes, waarin vaak de relatie tussen de mens en natuur het onderwerp is. Het achterliggende verhaal geeft een extra dimensie aan de beelden.

Luijk toont met zijn werk een groot respect voor alles wat met de natuur te maken heeft en wat de natuur en zijn bewoners te bieden heeft aan mystiek, verhalen en vertelsels. De natuur en haar wezens zijn voor hem een onuitputtelijke bron van inspiratie. Dieren met mystiek zoals de raaf, de ijsbeer of de uil komen vaak terug in zijn beelden.

Meisje dat van vogels houdtDe twee raven van Odin. Alles maar dan ook alles wat er in de wereld gebeurde, moesten de twee raven Huginn en Muninn aan Odin, de oppergod, vertellen. Odin kwam erachter dat Huginn de veroorzaker was van stormen en overstromingen en Muninn de sterren uit de hemel stal. Ze hadden dit voor hem verzwegen. Als straf veranderde hij de raven in steen, liet de stormen uitrazen en plaatste de gestolen sterren terug aan de hemel.

Afbeelding: Meisje dat van vogels houdt