Expositie Aanwinsten

Museum Jan Heestershuis
1 juli t/m 4 september 2022

In deze expositie schenken we aandacht aan de aanwinsten die in de loop van de afgelopen jaren zijn toegevoegd aan de collectie, als aankoop of als schenking.
Museum Jan Heestershuis is op zichzelf een groot geschenk, namelijk de nalatenschap van Jan Heesters aan de gemeente Schijndel. Aan die collectie, bestaande uit zijn eigen inventaris en meubilair, etsen en etsplaten, tekeningen en schilderijen zijn in de loop der tijd nog kunstwerken toegevoegd.

Van de hand van Jan Heesters zelf, maar ook van kunstenaars waarvan hij zelf werk had verzameld of waarmee hij een band had. Later is de collectie uitgebreid met werken van Theodorus van Oorschot, een andere Schijndelse kunstenaar. Daarnaast zijn af en toe ook aankopen gedaan om de collectie aan te vullen. De meest recente uitbreiding van de museumcollectie vond plaats door een gift van een collectie ‘schilders van Brabant’ die Antoon van Hedel, zelf Brabander, verzamelde. Daarbij zit werk van verschillende stijlen, van het traditioneel in de trant van de Haagse School geschilderde Brabantse boerenleven van Froukje Wartena en Robert Ives Browne, tot de uitbundige werken van Kees Bastiaans. Al deze werken vullen de collectie van het Heestershuis goed aan. Immers, de impressionist Van Oorschot was een groot bewonderaar van de Haagse School-schilders.  En in de beginjaren van het museum is hedendaagse grafiek met als thema landschap en reizen aangekocht. Ook van Jan Heesters zelf zijn werken toegevoegd aan de collectie. Het schilderij De Wever, geschonken door de toenmalige gemeente Veghel, is daarvan een voorbeeld. Bovendien heeft de Stichting Vrienden van Museum Jan Heestershuis door de jaren heen met diverse aankopen de Heesters-collectie weten aan te vullen. De meest recente en bijzondere daarvan zijn in de expositie te zien.

 Korenvelden olie op doek - C Noltee

C Noltee, Korenvelden, olie op doek 

Jan Heesters Interieur huiskamer inv 03739

Jan Heesters, Interieur huiskamer, olieverf op doek