Expositie Unit Academie

RAADhuis
5 september t/m 12 november 2022

In het RAADhuis is het werk te zien van een drietal kunstenaars verbonden aan Stichting Unit Academie in Nijmegen. Het UNIT Atelier biedt mensen die vastgelopen zijn in samenleving en onderwijs maar met een beeldend talent een mogelijkheid om zich beeldend en persoonlijk verder te ontwikkelen.
Deze expositie is tot stand gekomen in samenwerking met documentaire festival Beholders.

UNIek Talent

Op de eerste verdieping en het souterrain van het RAADhuis is van 5 september t/m 12 november een expositie te zien van een drietal kunstenaars verbonden aan Stichting UNIT Academie in Nijmegen. UNIT staat voor ‘UNIek Talent’.

Het UNIT Atelier biedt mensen met beeldend talent een mogelijkheid om zich beeldend en persoonlijk verder te ontwikkelen. Het UNIT Atelier richt zich op personen vanaf 21 jaar die vastgelopen zijn in samenleving en onderwijs. Het atelier begeleidt hen naar een volwaardige plek in de samenleving. De UNIT richt zich in het bijzonder op mensen met een vorm van autisme of aanverwante problematiek, met een normale of bovengemiddelde intelligentie en met talent voor en interesse in beeldende kunst en vormgeving. De deelnemers zijn op het moment van toelating minimaal 21 jr en niet ouder dan 38 jr.

Stichting UNIT Academie werkt als onderaannemer voor grote organisaties in Nijmegen en omstreken en heeft Jaap en Aaltje van Zweden als ambassadeurs van de stichting. Ook heeft Marlene Dumas een hele goede band met stichting UNIT Academie, zij heeft het mogelijk gemaakt dat er een boek is uitgekomen over het bijzondere werk van de stichting en er een film is gemaakt “In vacuüm” die te zien is tijden het Beholdersfilmfestival 2022.

De drie kunstenaars van het UNIT Atelier die op deze expositie te zien zijn zijn:

MrMissionary

MrMissionary gaat niet mee met trends, hij wil zijn eigen weg gaan. Creativiteit zit in wie hij is en dat wil hij laten zien. (hij wil zich niet laten leiden door onzekerheid en zorgen).

Zijn inspiratie is breed. Van films tot games. Muziek. De artistieke kant van de
kerk, occultisme, mythologie, andere kunstenaars. Soms zijn het eigen levenservaringen, waarop hij door fantaseert.

BerberBerber van Gorp

Berber heeft een enorm grote passie voor vlinders, die ze tekent, schildert, opzet en opvoedt. Zij  is vooral actief als vlogger op Youtube onder haar eigen naam BerbervanGorp met maar liefst ruim 50.000 volgers.

Eva Graus

Eva Graus is een jonge Nederlandse kunstenaar met een fascinatie voor de menselijke natuur en cultuur in al zijn facetten. Met een breed scala aan technieken brengt ze een ode aan de onzichbare wereld van de geest. Genuanceerde portretten wisselen zich af met organische keramiek en collages. Haar portretten zijn reflecties van mensen in het vacuüm van de wachtende, van het tijdelijke. Mensen dromen voor zich uit, dralen, dwalen in de ruimte die ze omgeeft. Zich meer of minder bewust van zichzelf en hun omgeving. Bevangen door een moment van grote kwetsbaarheid die in tegenstelling staat tot de manier waarop mensen vaak verbeeld willen worden. Een moment dat ruimte laat voor bezinning en verstilling.

Het Boek UNIEK Uitzonderlijk

Jongeren en jongvolwassenen die nét even anders leren, communiceren of zich gedragen, vallen op een opleiding of in een baan gemakkelijk buiten de boot. Ze komen terecht in een vacuüm tussen allerlei maatschappelijke instellingen. Stichting UNIT Academie Nijmegen vult dat vacuüm op.

De UNIT Academie biedt studenten met een bijzonder talent voor kunst of beeldende vormgeving een atelier waarin zij zich ten volle kunnen ontplooien. Dat gebeurt in een rustige en begripvolle omgeving, onder begeleiding van professionele kunstenaars.

Wat er in het atelier vrijkomt aan kracht, creativiteit, technische beheersing, fantasie en vakmanschap is Uniek Uitzonderlijk. Dat wordt zichtbaar gemaakt in dit boek.

Speciale prijs voor het Beholders Filmfestival  van 29,95 naar 20 euro. 

Het boek is verkrijgbaar bij Museum Jan Heestershuis.