Home

Welkom bij Kunstcollectie Meierijstad

Ga even terug in de tijd in gemeentelijk Museum Jan Heestershuis, ontdek in het RAADhuis Schijndel het geheim van de kunst en meer...

Museum Jan Heestershuis Pompstraat

Museum Jan Heestershuis

In Museum Jan Heestershuis ontdek je hoe kunstenaar Jan Heesters (1893-1982) leefde. In zijn voormalig woonhuis ga je even terug in de tijd. Kunstwerken van Jan Heesters en dorpsgenoot Dorus van Oorschot vormen een vast onderdeel van de collectie. Daarnaast zijn er regelmatig thematentoonstellingen met het werk van Heesters' tijdsgenoten of van hedendaaagse kunstenaars met een binding met Meierijstad.

Het museum is te bezoeken van dinsdag tot en met zondag van 13.00 - 17.00 uur.

Meer over Museum Jan Heestershuis

raadhuis

Kunst in het RAADhuis

Het RAADhuis in Schijndel is het onderkomen van de gemeentelijke Kunstcollectie, hier is het open en gesloten depot. Ook kun je op ontdekking door het hele gebouw om zo het  ‘Verhaal van de Kunst’ te beleven. Je komt op je tocht de Bibliotheek Schijndel en het Toeristisch Informatie Punt tegen. Regelmatig zijn er activiteiten voor wie meer te weten wil komen over kunst.

Het RAADhuis is vrij te bezoeken van maandag tot en met zaterdag. 

Meer over het RAADhuis

Kunstwerk - Beelden voor Boskant - Sjef Voets

Kunst op straat

Kunstwerken kunnen iets vertellen over de plaats waar ze staan, bijvoorbeeld over de geschiedenis van een dorp of over de inwoners. Andere kunstwerken wekken herinneringen op, verbazen of zetten aan tot denken. Meierijstad zet kunst op straat in om de kernen te verfraaien en de kwaliteit en leefbaarheid van een plek te verbeteren. Door het plaatsen van kunst op straat wordt kunst voor iedereen toegankelijk. Dit is één van de ambities van de gemeente Meierijstad. Verspreid over de gemeente zijn inmiddels ruim 200 beelden, monumenten en andere kunstwerken op straat te vinden.

Meer over kunst op straat

James William Murray. 2023. Maenclochog cross forms #1. carbon black pigment and beeswax on paper. 80.5 x 54 cm kopie 2

Transcendente Landschappen

Een Samensmelting van Erfgoed en Hedendaagse Kunst

12 mei t/m 25 augustus 2024    Museum Jan Heestershuis 

Deze tentoonstelling geeft een frisse en inspirerende kijk op het landschap als thema in de kunst. Door kunstwerken uit het verleden zoals die van Jan Heesters en Dorus van Oirschot te combineren met een minimalistische vormentaal van hedendaagse kunstenaars wordt de tijdloze schoonheid van het landschap verkent en de diepe spirituele dimensie onderzocht.  

Met het werk van:

Cecilia Vissers [curator] - Guus Koenraads - James William Murray - Sylvain Levier - Ralph Roelse - Sjef Voets

- VERWACHT - Stof tot Nadenken

Dilemma’s rondom textiel

 

10 september 2024 t/m 26 januari 2025 Museum Jan Heestershuis

 

De wereld van textiel is er een van tegenstrijdigheden. Enerzijds staat textiel heel dichtbij ons. We dragen het zelfs op onze huid. Maar anderzijds staat de herkomst van textiel vaak heel ver van ons af. Dat is niet altijd zo geweest: ooit had Nederland een bloeiende textielindustrie. In Schijndel stond zelfs een grote sokkenfabriek. Deze expositie, die tot stand kwam in samenwerking met gast-curator Bianca van der Linde, laat de verschillende kanten van textiel zien: hergebruik en duurzaamheid, massaproductie en persoonlijke identiteit.

 

Stof tot nadenken afbwebsite
image00013

Evenementen

  • Tablet Kunstroute; Het geheim van de kunst

    Tablet RAADhuis_bewerkt_bewerkt Ma 02 januari t/m di 31 december
    RAADhuis Schijndel

    Door middel van het scannen van QR-codes met een speciale tablet ervaar je de gemeentelijke kunstcollectie in het RAADhuis. Je krijgt allerlei verschillende opdrachten waarmee je jouw kunst-DNA ontdekt. De tablet Kunstroute is geschikt voor volwassenen en kinderen vanaf 6 jaar onder begeleiding van een volwassene. De tablettour is tijdens openingstijden gratis beschikbaar bij de balie van het RAADhuis.