Expositie Zeggingskracht in brons - Peter Adams

Museum Jan Heestershuis - Beeldentuin
22 maart t/m 4 juni 2022

Beelden zeggingskracht geven, dat is de opdracht die Peter Adams (Bladel, 1959) zichzelf stelt. Soms ingetogen, soms uitbundig. Maar altijd zo dat het de kijker raakt. Want een beeld bestaat pas als het emoties in zich draagt waar ieder deelgenoot van kan worden. Of het nou gaat om passie of pijn, vreugd of verdriet, wilskracht of weemoed – het beeld moet spreken.

Elke dag weer wanneer Peter Adams zijn atelier betreedt – geen dag slaat hij over – ligt er deze uitdaging voor de Bladelse kunstenaar. Een artistieke zoektocht die nooit ten einde komt. En in het geval dat het creatieve proces eens vastloopt maakt hij zijn hoofd leeg met muziek – een andere passie. Een accordeon ligt binnen handbereik in zijn atelier. 

Het artistieke proces leunt bij Peter Adams op vaste uitgangspunten. Vakmanschap – ambachtelijkheid zo je wilt – is daarvan de basis, te beginnen bij de schets. Wie geen goede schetsen kan maken, hoeft aan ruimtelijk werk niet te beginnen. Ook belangrijk: je positie durven te bepalen. Tegen de stroom in houdt Peter Adams vast aan de figuratie. Omdat hij vindt dat deze artistieke stroming (‘Realistisch werken wordt op de opleidingen niet meer gegeven’) niet verloren mag gaan, maar veel meer nog omdat hij weet dat hier zijn kwaliteiten liggen. Juist in de figuratie slaagt hij erin om – nog zo’n vast uitgangspunt – beweging aan te brengen. Wie de beelden bekijkt, ziet altijd vloeiende lijnen – van onder naar boven, draaiend, diagonaal, steeds weer richtingen die elkaar vernemen. Daardoor komen de beelden, hoe verstild ook, in beweging. Krijgen leven. Krijgen zeggingskracht.

Zeggingskracht in brons

Peter Adams voltooide de tekenopleiding en de studie beeldhouwen aan de Academie voor Schone Kunsten in Arendonk (B). Momenteel werkt hij in eigen atelier. Hij boetseert naar model en portret en gebruikt hiervoor doorgaans klei en was. Zijn werk wordt voornamelijk afgegoten in gips en brons.