Expositie Els Coppens - Elan Vital

Museum Jan Heestershuis 6 februari t/m 26 april 2024

Els Coppens-van de Rijt (1943, Sint-Oedenrode) heeft aan het einde van haar kunstenaarsleven de balans opgemaakt. Van grote invloed op haar werk waren – behalve haar man beeldhouwer Joep Coppens – haar vrouw-zijn en moederschap en haar gezondheid. Maar ook haar leermeesters, waaronder Kees Bol, speelden een grote rol. De sleutelstukken uit haar oeuvre zijn te zien in de overzichtstentoonstelling Elan Vital.

Els Coppens Herfstlandschap 1980 WS500x500Els Coppens-van de Rijt (1943, Sint-Oedenrode) is beeldend kunstenaar en auteur. Zij woont en werkt in Vlierden (NB) en is getrouwd met de beeldhouwer Joep Coppens. Els is moeder van vier kinderen en oma van zes kleinkinderen.

Els kreeg haar kunstopleiding aan de Avondacademie in Eindhoven, afdeling vrij tekenen en schilderen. Zij studeerde onder meer bij Kees Bol. Na summa cum laude geslaagd te zijn, werd haar van rijkswege een studiebeurs aangeboden voor een vijfjarige dagstudie aan de Jan van Eyck Academie in Maastricht. Daar leerde zij haar levenspartner Joep kennen.

Hoewel deze opleidingen beide geheel klassiek waren, is haar stijl van schilderen van lieverlee overgegaan van realisme naar het naïef-realistische. In de pers is haar werk altijd omschreven als naïef-realistisch. Maar er zit ook een ondertoon in van weemoed. Het leven is mooi, er is levensgeluk, maar er is ook altijd een vorm van bedreiging. In Els’ schilderijen speelt dat een belangrijke rol. Er is gezinsgeluk, vreugde om het moederschap, maar dreigingen van buiten af liggen altijd op de loer. Walter de Bruijn omschreef het in 1973 treffend in zijn bijdrage voor het Dagblad voor Noord-Limburg: “Als in een gedicht zonder begin of einde herhaalt Els Coppens dezelfde beelden die afkomstig zijn uit een imaginair land waar het leven echt goed lijkt. Kleine delen werkelijkheid worden daarmee vermengd. Soms werpt een donkere vogel over dat alles een schaduw, want door haar romantische droom heen ziet Els Coppens het onverbiddelijke einde.”

Els schreef in 2023 een boek over haar leven en werk, getiteld ‘Elan vital’. Dit boek is gedurende de expositie verkrijgbaar in het museum.

De expositie biedt een ruim overzicht van werken van Els Coppens in combinatie met bronzen beelden van haar echtgenoot Joep Coppens.