Expositie Kees Bol Terug in het Heestershuis

Museum Jan Heestershuis
12 september 2023 t/m 14 januari 2024

Kees Bol (1916 - 2009) kwam in 1944 graag naar Schijndel voor teken- en schilderlessen van Jan Heesters. En nu is Kees Bol terug in het Heesterhuis. Althans, zijn schilderijen. In deze overzichtsexpositie zijn ruim 60 werken uit zijn oeuvre te zien.

Cornelis (Kees) Bol werd op 21 september 1916 geboren in Oegstgeest. Tijdens de crisisjaren verhuisde hij naar Eindhoven, waar hij onder andere bij Philips werkte. Begonnen als vrijetijdsschilder kreeg hij in 1944 van Jan Heesters teken- en schilderlessen, nadat hij eerder op de Academie in ’s-Hertogenbosch ‘weggezet was als knoeier’ (zijn eigen woorden). Het vertrouwen in eigen kunnen dat hij ontving van Heesters resulteerde erin dat hij aan de Koninklijke Academie in Den Haag kon gaan studeren, bij onder andere Paul Citroen. Later werd hij zelf docent aan de Haagse Kunstacademie en de Academie voor Industriële Vormgeving in Eindhoven. Tot 1970 was dat ook zijn woonplaats, daarna verhuisde hij naar Heusden. Hij woonde in het oude vestingstadje tot zijn dood op 16 september 2009.

Eén jaar daarvoor, in 2008, was Kees Bol voor het laatst in het Heestershuis. Ter gelegenheid van de opening van de nieuwe museumaanbouw maakte hij zelf een selectie uit zijn privécollectie. Bol voelde zich altijd thuis in het Heesterhuis. Het was immers de plek waar Jan Heesters hem als jonge kunstenaar onder zijn hoede nam en zelfvertrouwen gaf, op een moment dat anderen hem afwezen. Het contact en de genegenheid tussen leerling en meester is steeds blijven bestaan.

En nu is Kees Bol terug in het Heesterhuis. Althans, zijn schilderijen. In deze overzichtsexpositie laten we ruim 60 werken uit zijn oeuvre zien. Zijn verstilde landschappen en stadsgezichten, uitbundige stillevens met bloemen of juist ingetogen composities van fruit en karakteristieke portretten vullen het Heestershuis met zijn aanwezigheid. Alsof hij nooit is weggeweest.

Bij de tentoonstelling verschijnt een catalogus waarin alle werken uit de expositie in chronologische volgorde zijn opgenomen, met teksten van Jan Geerts. Deze is tijdens de expositie verkrijgbaar bij de balie van het museum.

Jan Heesters    Kees Bol schildert in atelier  Heesters  olieverf  op doek   Collectie Museum Jan Heestershuis

Jan Heesters, Kees Bol schildert in atelier Heesters, 1944 (collectie Museum Jan Heestershuis)     

Website riviergezicht JHH

Kees Bol, De Maas bij Veen, 1978 (Kunstcollectie Meierijstad)