Kunst in het RAADhuis

RAADhuis Schijndel

Het voormalige gemeentehuis in Schijndel is een bijzonder gebouw. Het oorspronkelijke ontwerp uit 1959 is van de Amersfoortse architect J.C. van Buijtenen. Met de komst van Meierijstad had het gebouw als zodanig geen functie meer en is er gezocht naar een culturele herbestemming. Een nieuwe ontmoetingsplek op de Markt. In 2021 is het gebouw grondig gerenoveerd en heeft de gemeentelijke kunstcollectie samen met de Bibliotheek, het TIP (toeristisch informatiecentrum, voormalig vvv)  hier een nieuw onderkomen gevonden. De verschillende functies binnen één gebouw zorgen voor verrassende kruisbestuivingen. De kunst is de verbindende factor.

Welkom in het RAADhuis

Het gebouw nodigt je uit om te dwalen van schatkamer naar schatkamer en zo steeds nieuwe dingen te ontdekken; kunst, boeken, poëzie, architectuur en meer….

In het RAADhuis kun je naar kunst kijken en kunst ervaren, boeken lenen, een werk- of studeerplek vinden, de krant lezen, koffiedrinken, trouwen en meer…

Het RAADhuis is vrij te bezoeken van maandag tot en met zaterdag. Je vindt het RAADhuis op Markt 20 in Schijndel. Plan je route met Google maps.

Kunst in het RAADhuis

Je vindt de kunstcollectie in het hele gebouw. Er zijn ruimtes die geheel gewijd zijn aan kunst en er zijn er kunstwerken te zien bij de leestafel en in de  multifunctionele ruimtes. De kunst gaat een relatie aan met poëzie en literatuur uit de collectie van de bibliotheek. Zo vinden kunstwerken en boeken elkaar onder verschillende thema's met de gemeenschappelijke noemer: 'De kunst van het...'. Je treft thema’s aan als de Kunst van het meevoeren, fantaseren, verbinden, kijken, voelen, verwonderen, ontroeren. Elke ruimte heeft een eigen sfeer en spreekt de bezoeker op een andere manier aan. In het RAADhuis kom je op een speelse en toegankelijke manier in aanraking met kunst.

Er worden verschillende activiteiten georganiseerd om kunst (anders) te ervaren, bijvoorbeeld De Kunst van het Herinneren of vraag bij de balie van het RAADhuis naar de speciale TabletTour. Hiermee ontdek je je eigen kunst DNA. 

Bekijk onze agenda voor het actuele aanbod

RAADhuis Schijndel
Interieur Raadhuis

Openingstijden RAADhuis

Maandag: 14:00 tot 17:00 uur
Dinsdag: 10:00 tot 17:00 uur
Woensdag: 10:00 tot 17:00 uur
Donderdag: 10:00 tot 17:00 uur
Vrijdag: 10:00 tot 17:00 uur
Zaterdag: 10:00 tot 16:00 uur
Zondag: Gesloten