Kunstcollectie

Over de Kunstcollectie

Meierijstad heeft een omvangrijke gemeentelijke kunstcollectie. De voormalige gemeente Schijndel heeft in de loop der tijd veel kunst verzameld. Meierijstad toont deze kunst samen met kunstwerken uit de collecties van Veghel en Sint-Oedenrode permanent aan het publiek in het RAADhuis, een openbare plek waar ook de bibliotheek is gehuisvest. Beide collecties gaan daar een verbinding aan.

Burgemeester Gerard Scholten legde in de jaren tachtig de basis voor de gemeentelijke kunstcollectie. Hij zorgde ervoor dat er in de openbare ruimte van Schijndel veel beelden werden geplaatst. Hij leende ook werk van de toenmalige Rijksdienst Beeldende Kunst. Later zijn veel van deze bruiklenen omgezet in schenkingen.

Via de Beeldende Kunstenaars Regeling (BKR) kwam ook werk van Schijndelse kunstenaars in de collectie. Die groeide nog door schenkingen, aankopen en kunst gemaakt in opdracht van de gemeente. Ook de verzameling van gemeentelijk Museum Jan Heestershuis behoort ertoe. De collectie is daarom nu heel divers. Het merendeel van de werken bestaat uit moderne en hedendaagse kunst, met het accent op kunstenaars uit Schijndel. Na de fusie tot de gemeente Meierijstad in 2017 is ook de kunst uit de collecties van Veghel en Sint-Oedenrode tot de gemeentelijke kunstcollectie Meierijstad gaan behoren.

Kunstenaars die in de kunstcollectie zijn opgenomen zijn behalve Jan Heesters en Dorus van Oorschot ook de lokaal/regionaal bekende Jan Sonnemans, Frans Alkemade, Adri Frigge, Kees Bastiaans, Ad Wijgergangs, Rob Stolzenbach, Silvie Buenen, Roel Heijmans. Maar ook internationaal bekende namen als Joán Miro, Marc Chagall, Karel Appel, Roger Raveel behoren ertoe.

Contact

U kunt contact opnemen met de conservator van de Kunstcollectie Meierijstad per email.

Toegankelijkheid

Museum Jan Heesterhuis en Kunstcollectie Meierijstad willen ontsluiten en ontsluieren, zichtbaar maken en zichtbaar zijn, voor en met de samenleving, voor een zo breed en divers mogelijk publiek. Dit doen we niet alleen met onze programmering. Ook de faciliteiten in de gebouwen waar onze kunst te zien zijn hierop afgestemd. Tips of opmerkingen, laat het ons weten via museum@meierijstad.nl.

Meer informatie over toegankelijkheid en speciale activiteiten

 

 

image00014_bewerkt