Zien

 • De collectie van Jan Heesters

 • Historisch woonhuis

  Ontdek in Heesters’ voormalige woonhuis aan de Pompstraat hoe de kunstenaar leefde. Het historisch woonhuis, met antiek meubilair, bijzondere voorwerpen en kunstwerken is een belangrijk onderdeel van het museum. Even terug in de tijd, naar de sfeer van de jaren dertig. De kachel die oma ook nog had, de pronkkast en de pomp, leveren sommige bezoekers mooie herinneringen op, terwijl anderen meer leren over het verleden.

 • Tentoonstellingen

  In 2007 is achter het voormalig woonhuis van Jan Heesters een glazen paviljoen gebouwd. Zowel het historisch woonhuis als dit paviljoen worden gebruikt voor enkele wisseltentoonstellingen per jaar, zoals thematentoonstellingen over de Schijndelse kunstenaars Jan Heesters en Dorus van Oorschot. Daarnaast zijn er vaak exposities van tijdgenoten van Jan Heesters. Incidenteel exposeren hedendaagse kunstenaars in het museum. Zo vindt er om de twee jaar in mei een expositie plaats rondom de Atelierroute Schijndel.

 • Beeldentuin

  Achter het historisch woonhuis ligt de beeldentuin van het museum. De tuin wordt met uitzondering van de wintermaanden gebruikt voor exposities van hedendaagse kunstenaars. Te midden van het groen komen de beelden verrassend goed tot hun recht. Er staan ook prachtige bomen, zoals een moerbei-, kweeperen- en een walnotenboom; nog uit de tijd van Jan Heesters.

 • Jan Heesters

  Een kunstenaar in hart en nieren. Waar Jan Heesters ( Schijndel 1893-1982) ook was: hij had potlood en papier bij de hand. Genieten kon hij van de schoonheid van de natuur, en daarna moest hij die vastleggen op papier of doek. Maar ook de mens, poserend of aan het werk, tekende of schilderde hij.

 • Dorus van Oorschot

  Theodorus (Dorus) van Oorschot (Schijndel 1910-1989) was een mens van de natuur.
  Het dorp, het boerenleven, de natuur en het Brabantse landschap waren onderwerpen voor zijn schilderijen.
  In 2019 heeft Stichting Atelier van Oorschot een collectie van ruim 120 kunstwerken van Dorus van Oorschot als schenking overgedragen aan het Museum Jan Heestershuis.