Kunst op straat

Kunst op straat

Kunst op straat bestaat al heel lang. In de middeleeuwen toonden koning, kerk en adel hun macht met het plaatsen van kunstwerken. Later namen overheden zoals gemeenten het initiatief kunst op straat te plaatsen en in plannen op te nemen. Meierijstad zet kunst op straat in om de kernen te verfraaien en de kwaliteit en leefbaarheid van een plek te verbeteren.

Kunstwerken kunnen iets vertellen over de plaats waar ze staan, bijvoorbeeld over de geschiedenis van een dorp of over de inwoners. Andere kunstwerken wekken herinneringen op, verbazen of zetten aan tot denken.

Door het plaatsen van kunst op straat wordt kunst voor iedereen toegankelijk. Dit is één van de ambities van de gemeente Meierijstad. Verspreid over de gemeente zijn inmiddels ruim 200 beelden, monumenten en andere kunstwerken op straat te vinden.

Zoek een kunstwerk

Heeft u zich ook wel eens afgevraagd wat de achtergrond is van een bepaald kunstwerk in de gemeente? Wij hebben alle kunstwerken verzameld op één site. Via onderstaande knop vindt u alle informatie. De kunstwerken zijn te vinden via het overzicht, de zoekfunctie of op de plattegrond van Meierijstad.

Zoek naar een kunstwerk

Slider kunstwerken

Schade aan een kunstwerk

Ziet u schade aan kunstwerk op straat in Meierijstad? Als het kunstwerk beklad is beschadigd is, kunt u dit bij ons melden.

Meld schade aan een kunstwerk

Kunstwandel en -fietsroutes

Er zijn verschillende fiets- en wandelroutes die u langs kunstwerken in de openbare ruimte brengen. Deze routes vindt u op de website Bezoek Meierijstad.

Ga naar BezoekMeierijstad

Kunstwerk - De Verwijzing - Henk Biesterbos - detail

Kunststichting Meierijstad

Kunstwerken in de openbare ruimte worden niet zomaar geplaatst. Hierover wordt goed nagedacht. In juni 2019 is Kunststichting Meierijstad opgericht. De stichting heeft als doel het realiseren van beeldende kunst op straat voor heel Meierijstad. De activiteiten van de kunststichting zijn niet alleen beperkt tot het plaatsen van kunstwerken. De stichting adviseert de gemeente hier ook over. Daarnaast worden educatieve projecten gemaakt, vaak gerelateerd aan nieuwe kunstwerken. Meer over Kunststichting Meierijstad vindt u op de website van de stichting 

Kunstwacht

Kunstwerken worden dagelijks blootgesteld aan weersinvloeden, uitlaatgassen, uitwerpselen van vogels, maar ook helaas aan bekladdingen en vernielingen. Het onderhoud van de kunst op straat in Meierijstad wordt verzorgd door de firma Kunstwacht uit Delft. Kunstwacht is hierin gespecialiseerd. Het onderhoud bestaat uit een jaarlijkse inspectie en schoonmaak, kleine of grote reparaties of restauratie. Meer informatie over Kunstwacht vindt u op de website www.kunstwacht.nl.

Christiaan van Hedel_bewerkt_bewerkt_bewerkt

Aanvullende informatie

Heeft u aanvullende informatie over een kunstwerk op straat, dan horen wij dit graag. Meld dit dan hier