Expositie Van Boom tot Beeld - Jan Aldenhoven

RAADhuis Schijndel
20 april - 2 juni 2024

Gedurende Schijndel uit de Kunst is op de bovenste etage van het RAADhuis een expositie te zien met beelden van de Schijndelse Kunstenaar Jan Aldenhoven.
Aldenhoven bewerkt boomstammen van Europees hardhout, zoals eiken- en notenhout tot beelden. De boomstam blijf altijd min of meer herkenbaar en de beelden bestaan uit één stuk.

Intuïtief

Wanneer een geschikte stam is gevonden, wordt eerst de schors verwijderd. De vorm die dan verschijnt bepaalt het beeld, en de werkwijze is intuïtief of conceptueel.  Grillige vormen lenen zich goed voor intuïtieve beelden. Vaak krijgt Aldenhoven tijdens de voorbereidingen al meteen een associatie.  Bij deze beelden bestaat het onderste gedeelte vaak nog uit de oorspronkelijk stam. De vormgeving wordt verder naar boven steeds concreter.  Het beeld wordt als het ware uit de boomstam gepeld. De bewerking gebeurt bijna geheel handmatig. “Met een machine heb je te weinig gevoel en contact met het hout.”  De Venus van Mars  in het RAADhuis is een goed voorbeeld van deze manier van werken.

Conceptueel

Naast de intuïtieve manier van werken maakt Aldenhoven ook gestileerde menselijke figuren. Hij begint met het maken van foto’s van een model in verschillende lichaamshoudingen. Deze foto’s gebruikt hij als handleiding voor het maken van een werkmodel op schaal.  Voor het werkmodel heeft hij eerst de gekozen boomstam op schaal nagemaakt in klei. Na droging snijdt hij daar een beeld uit. Het beeld is ontworpen. Vervolgens vertaalt hij dat naar het groot. Via een raster wordt het werkmodel overgebracht op de stam. Dan wordt het beeld grofweg uitgezaagd met een kettingzaag. De verfijning gebeurt achtereenvolgens met een guts en een rasp om het oppervlak egaal te maken en tenslotte wordt het glad geschuurd. In het het RAADhuis is Ask een goed voorbeeld van deze werkwijze.Jan Aldenhoven Website

KunstKennisMaker: Jan Aldenhoven

Zaterdag 18 mei
Aanvang 13.30 uur, duur ong. 90 minuten (gratis entree)
Locatie: RAADhuis, eerste verdieping

 

Kunstenaar Jan Aldenhoven vertelt over zijn passie voor het bewerken van hout en hoe hij zijn houten boombeelden maakt. Hij laat het een en ander aan machines en gereedschap zien en geeft uitleg over de verschillende houtsoorten. Ook staat hij stil bij de beelden in de expositie en vertelt over zijn overwegingen bij het werkproces van elk beeld en hoe hij zijn beelden een naam geeft.