Expositie Transcendente Landschappen

Een Samensmelting van Erfgoed en Hedendaagse Kunst

Museum Jan Heestershuis
12 mei t/m 25 augustus 2024

Guus Koenraads - James William Murray- Sylvain Levier - Ralph Roelse - Cecilia Vissers - Sjef Voets

Gastcurator Cecilia Vissers uit Sint- Oedenrode heeft voor deze expositie kunstenaars uit binnen- en buitenland om zich heen verzameld die, net als zij, hun liefde voor het landschap uitdrukken in een minimalistische vormentaal.

De expositie brengt een ode aan het landschap als grote inspiratiebron voor kunst. De abstracte vertalingen van de uitgenodigde kunstenaars gaan een relatie aan met de meer traditioneel weergegeven landschappen uit de eigen museumcollectie, zoals die van Jan Heesters, Dorus van Oorschot, Kees Bol e.a.

Guus Koenraads ‘DOUBLE FOCUS’ 2023

Transcendente Landschappen

Het begrip "transcendent landschap" verwijst naar een landschap dat diepe spirituele of metafysische betekenissen en ervaringen oproept bij de toeschouwer. Deze bovenzintuiglijke ervaring is voor iedereen anders en laat zich moeilijk vastleggen. Toch hebben veel kunstenaars, schrijvers en poëten door de eeuwen heen een poging gedaan. Deze expositie toont voorbeelden van zes hedendaagse kunstenaars met een abstracte beeldtaal gecombineerd met de meer traditionele benadering door kunstenaars uit de collectie van Museum Jan Heestershuis.

De kunstenaars

De Franse kunstenaar Sylvain Levier haalt zijn inspiratie uit de Finistère - letterlijk: einde van het land - het uiterste puntje van Bretagne. Zijn abstracte grafiettekeningen weerspiegelen de sfeer van dit afgelegen gebied. De Britse kunstenaar James William Murray verzamelt stenen en fossielen. Hij heeft zijn hele leven gewoond en gewerkt aan de Zuidoost kust van Engeland en maakt systematisch abstracte werken op papier en driedimensionale objecten in diverse metalen. Ralph Roelse is een kunstenaar/fotograaf uit Eindhoven, wiens inspiratie voortkomt uit het industriële landschap, vooral in de grensregio's met België en Duitsland. Hij heeft grote graffiti werken gerealiseerd op lange muren en op treinstellen in het landschap. Guus Koenraads woont in Beek en Donk en schildert met licht en schaduw. Zijn schilderijen zijn abstract geometrische objecten bestaande uit 5 vlakken die hij schildert in heldere kleurtonen. Cecilia Vissers woont in Meierijstad/Sint-Oedenrode en maakt minimalistische sculpturen in metaal. Zij haalt haar inspiratie uit haar reiservaringen in Schotland. Sjef Voets woont en werkt in Tilburg en in Frankrijk. In de Quercy ziet Sjef bomen, stenen en oneindig land, hier zondert hij zich graag af om aan zijn beelden te werken. Sjef is een beeldhouwer ‘pur sang’, hij werkt vanuit het materiaal: brons, ijzer, hout en graniet. Zo krijgt elk materiaal het beeld waar het om vraagt.  

De expositie daagt bezoekers uit om hun verbeelding en emoties aan te spreken.

Cecilia Vissers, Curve No. 5. 2020