Expositie De Kunst van het Tekenen

Museum Jan Heestershuis en RAADhuis Schijndel
30 november 2021 t/m 13 maart 2022

De Kunst van het Tekenen, 1 expositie op 2 locaties met illustraties, tekeningen en strips geeft een inkijkje in het creatieve proces van de kunstenaar.

Wat gaat er vooraf aan een schilderij, prenten- of stripboek? Tekeningen zijn op zichzelf staande kunstwerken. Lange tijd zag men dat anders, maar de laatste jaren staat de tekenkunst weer meer in de belangstelling. Ook grote musea wijden steeds vaker exposities aan tekeningen en schetsen, omdat je daaraan bijna letterlijk kunt zien hoe een kunstenaar denkt en werkt.

Museum Jan Heestershuis toont tekeningen van Jan Heesters, Rein van Uden en Sandra Klaassen

In het museum zijn de tekeningen van Jan Heesters te zien. In de collectie zitten honderden tekeningen van zijn hand. Heesters heeft in zijn studietijd veel (technische) tekenlessen gevolgd maar het liefst koos hij zijn eigen onderwerp. Deze selectie geeft een dwarsdoorsnede van de diversiteit aan onderwerpen. Het maakt zichtbaar waar Heesters zijn inspiratie vandaan haalde. Met een schetsboek en potlood of inkt pen op zak wist hij alledaagse situaties snel te vangen. Tijdens zijn vele reizen door Nederland en op zijn grandtour naar Frankrijk, Italië en Tunis heeft hij de karakteristieke landschappen op papier weten vast te leggen. Uit de collectie zijn verder gedetailleerde getekende portretten gekozen. Daarnaast hangen er ook tekeningen uit zijn studietijd. Bijvoorbeeld de naaktmodelstudies in klassieke houdingen. Deze modeltekenlessen worden nu nog gegeven, zoals te zien op de schetsen van kunstenaar Rein van Uden. Sandra Klaassen is illustrator van prentenboeken. Haar sfeervolle prenten staan in dienst van het verhaal maar de originele tekeningen zijn ook op zichzelf zeker de moeite waard om te exposeren.

VrouwSchaapscheerders

Tekeningen Jan Heesters.