Geschiedenis RAADhuis

Het RAADhuis Schijndel is gevestigd in het voormalige gemeentehuis van Schijndel

Het oorspronkelijke gemeentehuis is een ontwerp van de Amersfoortse architect J.C. Van Buijtenen en werd geopend in 1960. Het voormalige gemeentehuis heeft bijna 60 jaar centraal gestaan in de Schijndelse gemeenschap. Veel gebeurtenissen hebben hier plaatsgevonden. Van de ontvangst van Sinterklaas tot raadsvergaderingen over grote projecten en belangrijke kwesties.

De architectuurstijl laat zich lastig omschrijven. Het raakt aan de traditionele Delftse School, maar het gebruik van beton en natuursteen maakte het ontwerp veel vooruitstrevender. Het kantoorgedeelte (dat inmiddels is losgekoppeld van het oude gedeelte en in 2022 wordt verbouwd voor de realisatie van 16 appartementen) dateert van begin jaren 90 en heeft vooral gefungeerd als werkplek voor de ambtelijke organisatie van de gemeente Schijndel.

Meer informatie over de geschiedenis van het gemeentehuis is te vinden op Schijndelwiki

Herbestemming gemeentehuis (Wenkend Perspectief)

De herbestemming van het oude gemeentehuis en de komst van de bibliotheek en kunstcollectie zijn een toegevoegde waarde voor het centrum van Schijndel. Er is ook een duurzame oplossing gevonden voor een karakteristiek, historisch en beeldbepalend gebouw. Op 27 juni 2019 ging de gemeenteraad van Meierijstad akkoord met de herbestemming. In oktober 2019 werd de opdracht voor de verbouwing gegund aan Bouwbedrijf Hazenberg uit Vught. De verbouwing startte in november 2019. Op maandag 5 juli 2021 gingen de deuren van het RAADhuis Schijndel open.

Opening gemeentehuis Schijndel 1960

RAADhuis oudOp de website van het Brabants Historisch Informatie Centrum (BHIC) zijn foto’s te vinden van de opening van het gemeentehuis op 18 juni 1960. De opening bestond onder andere uit een defilé van Schijndelse verenigingen. De heer Louis van Tuijl was destijds burgemeester van Schijndel en opende officieel het gebouw.

Bekijk hier de foto's van de opening van het gemeentehuis

Film TVSchijndel gemeentehuis Schijndel 2016

TVSchijndel nam in 2016 een documentaire van bijna 30 minuten op over de laatste weken in het gemeentehuis. Aan het woord komt onder andere Jetty Eugster, de allerlaatste burgemeester van Schijndel. Nestor van de raad, Ruud Merks, vertelt over zijn favoriete plekje en heeft enkele weetjes over kosten van de raadzaal. Ook oud-medewerker Harry Raaijmakers komt aan het woord over zijn tijd aan de balie. Verantwoordelijk voor de kunst was Jo Santegoeds, hij vertelt over de kunstwerken in het gemeentehuis. Deze video is gemaakt door Noël van Hooft, Michel van Kooten, Daniël Spierings naar een idee van Ine Wouters.

Bekijk hier een video van TVSchijndel