RAADhuis Schijndel

Je staat nietsvermoedend op de Markt in Schijndel en ziet mensen in en uit een karakteristiek gebouw lopen, het RAADhuis. Je voelt je aangetrokken tot die plek en gaat er ook een kijkje nemen. Bij binnenkomst zie je direct dat er mensen zitten te lezen en elkaar ontmoeten tussen de bibliotheekboeken, de voorleestrein voor de allerkleinsten inmiddels is vertrokken, er hangt en staat overal kunst, leerlingen werken er aan hun huiswerk, een ondernemer overlegt er over een toeristisch product, er is een groep mensen die een introductie krijgt over De Glazen Boerderij, een paspoort wordt opgehaald en er is een lezing over Jan Heesters waar het verderop gelegen museum naar vernoemd is. Op een scherm zie je een veelzijdig programma staan. Wat blijkt? Bij de ontvangst kun je een tablet ophalen en een belevingstocht door het hele gebouw maken om zo het ‘Verhaal van de Kunst’ te beleven.

Welkom in het RAADhuis Schijndel. Het onderkomen van Bibliotheek Meierijstad, Toeristisch Informatie Punt, de gemeentelijke kunstcollectie, het Klantcontactcentrum en Burgerzaken van de gemeente Meierijstad. Je vindt het RAADhuis op Markt 20 in Schijndel. Plan je route met Google maps.

Kunst in het RAADhuis

De kunstcollectie bevindt zich verspreid door het hele gebouw. Naast ruimtes die geheel gewijd zijn aan kunst, zijn er kunstwerken te zien in het klant contactcentrum, bij de leestafel en in de vergaderruimtes. Ook met poëzie en literatuur uit de collectie van de bibliotheek gaat de kunstcollectie een relatie aan. Boeken en kunstwerken vinden elkaar onder verschillende thema's met de gemeenschappelijke noemer: 'De kunst van het...'. Zo vind je thema’s als de Kunst van het meevoeren, fantaseren, verbinden, kijken, voelen, verwonderen, ontroeren. Elke ruimte heeft een eigen sfeer en spreekt de bezoeker op een andere manier aan. Zo kunnen bezoekers van het RAADhuis op een speelse en toegankelijke manier in aanraking komen met kunst.