Kunstcollectie Meierijstad @ Galerie Door

De gemeente Meierijstad heeft een mooie en omvangrijke kunstcollectie en er is een duidelijke wens om deze collectie nog meer en breder onder de aandacht te brengen. Galerie Door in Mariaheide is een van de locaties waar de bewoners van Meierijstad, en die van daarbuiten, vanaf 17 februari 2023 kennis kunnen maken met parels van Meierijstad.

Meesterwerken

Een groot deel van de kunstcollectie Meierijstad is te zien in het RAADhuis Schijndel in de permanente expositie "de Kunst van het ...". Daarnaast vinden in Museum Jan Heestershuis wisselende exposities plaats. Met of gerelateerd aan het werk van Jan Heesters, Dorus van Oorschot of andere regionale kunstenaars. Toch zijn er altijd een aantal meesterwerken in die – bij gebrek aan tijd en ruimte – niet continue aan het publiek getoond worden. Annique Heijmans (Medewerker Programmering Kunstcollectie Meierijstad) en Marike de Kroon (Conservator gemeentelijke kunstcollectie en Museum Jan Heestershuis) leggen uit: “We doen ons best om zoveel mogelijk werk te ontsluiten en te tonen. Omdat het museum een beperkte ruimte en ook beperkte ‘handjes’ heeft om exposities in te richten, zijn we op zoek gegaan naar andere manieren om onze kunst nog wat dichter bij de burgers van Meierijstad te brengen.”

Galerie Door in Mariaheide

Eén van die manieren is de samenwerking die de Kunstcollectie Meierijstad is aangegaan met Galerie Door in Mariaheide. Nog maar een paar maanden geleden vierde de galerie haar 5-jarig bestaan dat werd gevierd met onder andere een toespraak van wethouder cultuur Menno Roozendaal. Gelariehoudster Doreen Timmers licht toe: “Een galerie in Mariaheide is best uniek, maar heeft ook een maatschappelijk doel. Ik ben hier geboren en ken de omgeving. Er is veel belangstelling voor kunst en cultuur en voor Brabanders moet je de drempel laag houden. Met een galerie in Mariaheide en niet in de grote steden, is de afstand tussen kunst en de lokale mensen letterlijk klein. En dat merken we ook, want er komen naast veel geïnteresseerdenvanuit de grote steden, steeds meer mensen uit de directe omgeving op bezoek.”

Samenwerking

De wil van de gemeete om meer kunst lokaal te tonen en een lokale galerie die kunst toegankelijk wil maken, heeft geleid tot een mooie samenwerking. De Kunstcollectie Meierijstad leent elk kwartaal een kunstwerk uit aan de galerie die dit een prominente plek geeft in haar ruimte. Galeriehoudster Doreen Timmers vertelt over het werk en de link naar de tentoonstelling. Als eerste werk hangt momenteel een prachtig schilderij van – hoe kan het ook anders – Jan Heesters in de galerie. Het is een portret van Mies van Oppenraaij. Het schilderij is een van de pareltjes die Jan Heesters heeft geschilderd. Behalve dat het portret een treffende gelijkenis met de vrouw toont, vertelt het iets over onze lokale historie en over de liefde. Timmers: “Dit is zo’n mooi en intiem werk van Heesters, ik ben blij dat we dit tedere en hartverwarmende doek in de wintermaanden aan onze bezoekers kunnen laten zien. Deze geschiedenis, schoonheid en deze passie voor kunst willen we met elkaar delen!” Zo krijgt lokale kunst meer aandacht en ook de diepgang die het verdient.

Ook interesse om kunst uit de Kunstcollectie Meierijstad te zien? Bezoek Galerie Door (Versantvoortstraat 1, 5464 tl mariaheide)
iedere vrijdag en zaterdag van 11.00 tot 18.00 uur.