Expositie Roel Heijmans Een bijzondere Kunstenaar

RAADhuis

Museum / Kunstcollectie Meierijstad heeft als missie dat iedereen mee kan doen aan kunst en cultuur. In de week van de Toegankelijkheid - 2 t/m 7 oktober - brengen we uit onze collectie het werk van deze bijzondere kunstenaar onder de aandacht.

Roel Jean Marie Heijmans is kunstenaar in hart en nieren. Ondanks (of dankzij) zijn spasme heeft hij zich ontwikkeld tot een kunstenaar met internationale erkenning. Met zijn motorische handicap heeft hij een eigen en kenmerkende stijl. Zijn manier van tekenen is trefzeker, met zware contourlijnen en een vlakvulling die vaak bestaat uit streperige penseelstreken. Hij past in al zijn werken vetkrijt toe en gebruikt als ondergrond hout, doek of papier.

Hij maakt kleurrijke schilderijen vol metaforen. Roel maakt zich veel zorgen over alle mistanden in de wereld en zijn werken zijn vaak maatschappijkritisch.

Zijn popidolen zoals The Beatles en Elvis Presley zijn regelmatig onderwerp van zijn schilderijen. Ook icoon-achtige staatsieportretten van prinsessen en priesters komen vaak terug. De natuur is een van zijn geliefde onderwerpen. Zo schildert hij landschappen, die soms uitbeeldingen zijn van muziekstukken als het Zwanenmeer, met naïef getekende dieren. 

Autodidact Roel Heijmans heeft jaren in Schijndel gewoond en gewerkt. In de Kunstcollectie Meierijstad is een tiental schilderijen van deze kunstenaar opgenomen.

Roel Heijmans Portret