Dorus van Oorschot

In 2019 heeft Stichting Atelier van Oorschot een collectie van ruim 120 kunstwerken van Dorus van Oorschot als schenking overgedragen aan het Museum Jan Heestershuis. Het museum toont het werk van Van Oorschot in wisselexposities. Eén ruimte in het museum, de zogenaamde 'kamer en suite', is permanent ingericht met kunstwerken van Jan Heesters en Dorus van Oorschot.

Huisschilder

Dorus van Oorschot wordt in 1910 als jongste geboren in een gezin met tien kinderen. Als kind krijgt hij de Engelse ziekte, waarna zijn rechterarm niet goed meer functioneert en waardoor hij met zijn linkerhand schildert. Zijn moeder overlijdt als Dorus dertien is; zijn vader twee jaar later. Hij stopt met school en gaat aan het werk als schaapsherder. Drie jaar later wordt hij leerling bij een huisschilder, wat hem beter bevalt. Maar zijn hart ligt bij de schilderkunst. Uiteindelijk wil en zal hij daarmee zijn brood verdienen.

Autodidact

Door deze omstandigheden heeft Van Oorschot nooit een echte schildersopleiding kunnen volgen; hij is autodidact. Wel volgt hij cursussen en privélessen. Toch voelt hij zich zijn hele leven een buitenstaander in de kunstwereld; hij heeft weinig contacten met kunstenaars buiten Schijndel. Zijn schildertalent blijft echter niet onopgemerkt. Vanaf eind jaren vijftig raken twee kunsthandels in Eindhoven en Rotterdam bijzonder onder de indruk van zijn werk; zijn schilderijen worden daar goed verkocht.

Venushoek

Tijdens het schilderen in de buitenlucht ontmoet Van Oorschot rond 1935 de negen jaar jongere Mathilde (Thilly) Kluijtmans. In 1946 wordt hun enige zoon Maarten geboren, die in 1968 veel te jong overlijdt aan de gevolgen van een ongeval. In 1972 verhuist Van Oorschot naar een nieuw, voor hem ontworpen huis en atelier, aan de Venushoek. Hier werkt hij met plezier aan zijn vele schilderijen. Hij overlijdt daar in 1989.

Online tour expositie Dorus van Oorschot

dorusvanoorschot01 dorusvanoorschot02 dorusvanoorschot03

 

Terug